Stappenplan voor aankoop woning in Spanje


Stappenplan


Route bij een huis kopen in Spanje


Het kopen van een huis in Spanje is echt complexer dan in Nederland.
Ik heb onderstaand de belangrijkste stappen voor u op een rij gezet.

Het zoeken naar je droomhuis en de juiste plek
In Nederland is het vooral oriënteren op Funda en bij de lokale makelaars. 
In Spanje zijn er veel centrale websites waarop huizen worden aangeboden. 
De meest gebruikte Spaanse websites voor uw eerste oriëntatie zijn:
• www.kyero.com
• www.idealista.com

Bovenstaande websites geven een eerste beeld van het aanbod en de prijzen. 
In tegenstelling tot de verkoop in Nederland worden dezelfde woningen via verschillende makelaars aangeboden. Dezelfde woning staat er dus vaak meerdere malen op en telkens met een andere beschrijving, foto’s en soms zelfs met een andere prijs. 
Ook woningen die al verkocht zijn blijven vaak nog lang op deze websites staan. 
De adressen van deze woningen worden helaas niet vermeld.

Aankoop Makelaar of aankoop bemiddelaar zonder kosten
Ik adviseer u om één lokale aankoop makelaar of bemiddelaar in te schakelen bij de aankoop van uw huis in Spanje. Deze partij of persoon organiseert het hele zoekproces van begin tot eind voor u. 
Hij/zij kent de markt, het gebied, de procedures en heeft een lokaal netwerk. 
Er zijn geen kosten verbonden aan deze aankoop adviseur !

Reserveringscontract droomhuis
Nadat u het juiste droomhuis heeft gevonden, start de onderhandeling over de prijs. 
Deze verloopt via de verkoop en aankoop makelaar. Uw aankoop makelaar of bemiddelaar adviseert over de marktwaarde van het huis en de onderhandelingsstrategie. 
Als koper beslist u natuurlijk zelf wat een acceptabel bod is.
Bij een overeenstemming wordt een reserveringscontract opgesteld. 
Dit is een beknopt contract waarmee koper en verkoper bevestigen dat zij tot een akkoord zijn gekomen. De koper betaalt dan direct een reserveringsvergoeding die meestal tussen de €3.000,= en €6.000,= ligt. 
De verkoper verplicht zich hiermee de woning uit de verkoop te halen.
In het reserveringscontract staat ook de termijn waarbinnen het definitieve koopcontract getekend moet worden, meestal is dat 2 tot 3 weken. Binnen deze termijn heeft de koper de tijd om onderzoek te laten doen en wordt de inhoud van het uitgebreidere koopcontract besproken.

 Inschakelen van Advocaat
In de reserveringsperiode worden er diverse controles rondom het huis uitgevoerd. Mijn dringende advies is om hiervoor een advocaat in te schakelen, omdat de notaris in Spanje tijdens de aankoop een beperkte rol heeft. De notaris stelt alleen vast wie het eigendom heeft en controleert de daadwerkelijke identiteit van de partijen. De advocaat doet o.a. onderzoek op het huis naar bijvoorbeeld openstaande schulden, hypotheken of beslagleggingen en verzorgt de inschrijving in het eigendomsregister. 
Hij vraagt gegevens op bij het kadaster en het eigendomsregister, de gemeente, belastingdienst nutsbedrijven en uw NIE-nummer en een Spaanse bankrekening.

Financiering van Spaanse woning
Een voorbehoud van financiering en/of bouwtechnische keuring is in Spanje niet gebruikelijk. Deze worden meestal niet geaccepteerd als reden voor een kosteloze ontbinding van het reserveringscontract. 
U kunt uw huis laten financieren vanuit Nederland, maar ik kan u ook in contact brengen met een Spaanse bank met Nederlands sprekende personen.

Koopcontract tekenen
Het koopcontract dient getekend te worden binnen 3 weken na de ondertekening van het reserveringscontract. In het koopcontract staan alle voorwaarden die onderdeel zijn van de overeenkomst. Tijdens het ondertekenen van het koopcontract doet de koper direct een aanbetaling van 10%. 

Overdracht bij de notaris
Op de afgesproken datum verschijnen alle betrokken partijen voor de notaris. De notaris wordt door de koper geselecteerd. Uw advocaat en aankoopmakelaar zijn ook aanwezig.
Indien gewenst wordt de akte nog eens doorgenomen en toegelicht. Met uw advocaat heeft u ook de betalingen voorbereid. In Spanje worden deze betaling met gecertificeerde cheques gedaan. Na het zetten van de handtekeningen worden de cheques en sleutels uitgewisseld en bent u de nieuwe eigenaar van uw doomhuis.

Bijkomende eenmalige kosten aankoop woning
Boven op de overeengekomen aankoopprijs dient u rekening te houden met een toeslag van 12% tot 13% aan bijkomende kosten. Deze kosten bestaan grotendeels uit 10% overdrachtsbelasting en 2% tot 3% voor de notaris, inschrijfkosten en de advocaat.
Bij nieuwbouw komt er nog 1,5% belasting bij (zegelrecht). Eventueel worden ook de kosten voor de aansluiting op water en elektra apart in rekening gebracht.
Bij het afsluiten van een hypotheek in Spanje komen hier nog eens de eenmalige kosten bij voor hypotheekbelasting, startkosten bij de bank, notariskosten en kosten voor het hypotheekadvies.

Bijkomende jaarlijkse kosten woning
Naast de eenmalige kosten bij de aankoop, zijn er ook de jaarlijkse kosten:
• IBI. Dit is vergelijkbaar met de OZB ofwel een gemeentebelasting op onroerend goed
• Huurwaardeforfait. Dit wordt betaald via de inkomstenbelasting
• Basura (afvalstoffenheffing)
• Gas, water en licht
• Inboedel-, brand- en opstalverzekering
• Eventueel onderhoud van zwembad en tuin.

Belastingen en beheer van uw woning
Na het transport bij de notaris bent u verantwoordelijk voor het betalen van de lokale belastingen, de contracten met nutsvoorzieningen en het onderhoud.
Uw advocaat helpt u met het inschrijven bij de gemeente en het overzetten van de contracten voor gas, water en licht.

Verhuur van uw woning
De verhuur van uw woning is in dit populaire vakantiegebied heel goed mogelijk. 
Zo kan uw huis in Spanje uitkomen op een duurzame belegging met een jarenlang rendement. U kunt er voor kiezen om de verhuur zelf te doen of dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf. U heeft dan wel een registratienummer in Spanje nodig en dient hier belasting over te betalen. 
Dit kunt u allemaal zelf regelen of via uw advocaat laten lopen.

Share by: